Geen één dag hetzelfde.

Tech Talents richt zich op begeleiding, coaching en training van bbl-elektromonteurs. Leerlingen vanuit vmbo tl, kader en basis, mavo, havo en vwo vinden bij onze partnerbedrijven een bbl-leerwerkplek. Zo ook Lorenzo de Laat. Als 16-jarige gestart in september 2018 als  bbl’er bij leerbedrijf Van Gils Techniek in Terheijden. Lorenzo vertelt ons nu (maart 2022) graag zijn motivatie om het vak in te gaan, hoeveel hij al geleerd heeft en hoe hij de toekomst in de elektrotechniek ziet.

Wat zorgde ervoor dat jij tijdens je vmbo-kader opleiding koos voor de mbo Elektro niveau 3 vervolgopleiding?

Ik twijfelde elke keer van wat ik wilde gaan doen. Ik wist van mijzelf dat ik niet echt graag stil zit en dat ik graag met mijn handen wilde gaan werken. Op het vmbo zat ik op de PIE afdeling (Produceren, Installeren, Energie). Daar kregen wij metaalbewerking en elektrotechniek. Door deze lessen ben ik me nog meer gaan verdiepen in de elektrotechniek waardoor ik elektricien wilde worden.

Hoe heb jij de niveau-3 opleiding-1e Monteur Elektrotechnische Installaties Woningbouw en Utiliteit ervaren?

Ik heb het zeer goed ervaren. School, mijn leerbedrijf en Tech Talents hebben mij goed ondersteund tijdens de opleiding.

Wat heb je geleerd?

Ik heb in de afgelopen jaren erg veel geleerd en ik ben nog steeds veel aan het leren. Mijn leerbedrijf heeft mij inmiddels een eigen bus gegeven zodat ik alleen naar projecten kan rijden. Door het feit dat ik nu alleen rijd is het echt een wereld van verschil, want ik kan niet elke keer meer terugvallen op de monteur met wie ik eerst altijd meeging.

Wat heb je nog meer geleerd?

Ik denk klantvriendelijkheid en wat steviger in mijn schoenen staan. Helemaal in het begin durfde ik eigenlijk bijna niks te zeggen tegen klanten of tegen mensen op de bouwplaats. Maar door de jaren heen leerde ik mijzelf ook aan om gewoon zeker te zijn van wat je zegt tegen klanten en ook tegen bouwvakkers.

Wat vind je leuk aan het vak?

Het leuke aan het vak vind ik dat elk werk anders is. Niks is hetzelfde. Ook is het leuk om met verschillende mensen samen te moeten werken om ergens uit te kunnen komen.

Wat vind je minder leuk aan het vak?

Soms zit het even tegen. Dan kom je ergens niet uit, als in dat je iets niet opgelost krijgt. Vooral op zulke momenten zie je het werk gewoon even niet meer zitten.

September 2021 gestart met niveau-4-Technicus. Hoe ervaar je deze opleiding tot nu toe?

Het niveau is heel anders dan de niveau-3-opleiding. Je gaat nog dieper in op het vak waardoor je ook erg veel moet leren. Het is geen makkelijke opleiding maar wel zeer interessant.

Hoe draagt Tech Talents bij aan jouw bbl-traject?

De begeleiding is goed. Tech Talents gaf naast begeleiding ook praktijktraining, tijdens de duur van mijn bbl-niveau-3-traject. Hier heb ik veel van geleerd. Wat ik daar leerde kon ik op de bouw goed in praktijk brengen. In niveau 4 krijg ik alleen nog praktijktraining op eigen verzoek. Tech Talents zal mij, indien nodig, in het examenjaar begeleiden richting diplomering.

Hoe zie jij je toekomst?

Op het moment ben ik nog aan het kijken of ik nog verder wil leren na mijn niveau-4-opleiding dus daar kan ik nog niet veel over vertellen.