Chef-kok maakt overstap naar elektrotechniek.

 

Tech Talents richt zich op begeleiding, coaching en training van bbl-elektromonteurs. Leerlingen vanuit vmbo-tl, kader en basis, mavo, havo en vwo vinden bij onze partnerbedrijven een bbl-leerwerkplek. Hiernaast hebben we ook aandacht voor andere groepen zoals statushouders en zij-instromers. In het kader van het potentieel van zij-instromers in het vakgebied Elektrotechniek en de aandacht die Tech Talents daar samen met haar partnerbedrijven ook op wil vestigen, hebben wij één van de zij-instromers, Nick van Eijk (34 jaar) gevraagd om toelichting te geven op zijn beweegredenen voor zijn carrière switch van chef-kok naar elektromonteur. Nick is in september 2020 gestart met de niveau 3 opleiding 1e Monteur Elektrotechnische Installaties Woningbouw en Utiliteit en werkt als bbl’er bij ons partnerbedrijf de Bink Groep in Sprundel. Lees hier zijn inspirerend en motiverend verhaal.

 

Hoe was jouw beleving in je oude vak van chef-kok?

Het voelt na anderhalf jaar als een eeuwigheid geleden dat ik in de keuken stond! Ik heb in oktober 2019 net voor wij wisten wat ons allemaal te wachten stond rondom corona besloten dat ik na vijftien jaar de horeca achter mij zou laten. Ondanks de passie die ik heb voor het vak waren er genoeg redenen om wat anders te zoeken; vooral de tijden en de vele uren, het werken tijdens de weekenden, vakanties en belangrijke momenten van familie en vrienden. Als chef-kok werd er veel van mij gevraagd in de keuken maar ook daarnaast wanneer ik thuis was of buiten de keuken aan het werk was, van een nieuwe kaart voorbereiden tot het plannen en uitvoeren. Om het even in bouwtermen te vertalen als chef-kok in een restaurant heb je de functie als projectleider, werkvoorbereider, uitvoerder en HR ineen en daarnaast ben je dan ook nog monteur op de vloer. Dat zijn een hoop taken die je op den duur steeds verder laten wegdrijven van het “leuke” werk op de vloer. Kortom een hoop concessies die je heel lang kan blijven maken maar steeds meer het geluk in de weg gaan staan.

Wat bracht voor jou de ommekeer?

Ik ben op een gegeven moment tijdens de verbouwing van het restaurant een half jaar in de bouw bezig geweest, assisteren van de timmermannen, loodgieters maar ook de elektromonteur helpen met het plaatsen van zijn installatie. Dit was voor mij het moment dat ik de voordelen ging zien en ben gaan onderzoeken wat mij het meeste aantrok. Waar ik vooral naar zocht was de weg terug naar school en een opleiding waar ik door kan blijven groeien, een baan met perspectief maar ook uitdagingen. Iets waar ik echt weer voor moest gaan studeren. Zodoende kwam ik terecht bij Tech Talents.

Hoe heeft Tech Talents bijgedragen aan jouw bbl-traject?

Tech Talents gaf mij advies over mijn schoolkeuze, controleert op voortgang en biedt ondersteuning waar nodig. Tevens zijn ze bekend met alle mbo-scholen in deze regio, onderhouden goed contact met deze scholen en hebben zicht op de opleiding in de zin van samenstelling en toepassing in de praktijk. De praktijktrainingen die Tech Talents zelf verzorgt zijn een goede aanvulling. Tijdens het bbl-traject zie je een hoop voorbijkomen maar op de bouwlocatie is niet alles zelf uit te voeren. Daarom is het prettig om tijdens praktijkdagen alle benodigde facetten van de opleiding te oefenen. Tech Talents legt de lat hoog waardoor je het beoogde resultaat bereikt.

Hoe sta je er nu, maart 2022, in?

Ondertussen ben ik anderhalf jaar bezig in mijn bbl-traject bij Bink. Ik heb al een aantal leuke projecten mee mogen maken. In mijn eerste jaar onder leiding van Luciën heb ik heel veel mogen leren en alle ruimte en ondersteuning gekregen. Als ik er nu op terug kijk denk ik dat ik geen betere start had kunnen wensen! Verder is het erg prettig om weer in de schoolbanken te zitten en met een duidelijke structuur te werken aan een mooi diploma.

Hoe zie jij je toekomst in de elektrotechniek?

Ik zal op zoek blijven naar uitdagingen. Ik wil mij de komende jaren blijven ontwikkelen en mooie dingen blijven maken!